Carrières bij Kersten in de spotlight!

Kersten is altijd op zoek naar nieuw talent dat de organisatie en haar afdelingen komt versterken. Maar wat doen al onze medewerkers nu eigenlijk? En is hun werk misschien ook iets voor jou? We spraken Leo Lips, Werkvoorbereider bij Kersten en stelden hem drie vragen.

Waarom werk je bij Kersten?

Ik ben bij Kersten gaan werken omdat het mij een leuk en interessant bedrijf leek waar ik mijn ervaring in kwijt zou kunnen. Ik kom vanuit de staalbranche en heb altijd getekend en ben later meer in de richting van calculator/werkvoorbereider gegaan omdat ik op tekengebied achterliep door de komst van het 3D verhaal. Door diverse omstandigheden heb ik deze kans gekregen bij de firma Kersten en ben hier tot op de dag van vandaag nog heel erg blij mee.

Hoe ziet een dag als Werkvoorbereider eruit?

Het voorbereiden en begeleiden van de diverse opdrachten waarvoor ik verantwoordelijk ben bepalen voor het grootste gedeelte mijn dagindeling. Voor mij begint het werk nadat het tekenwerk is uitgegeven en de tekeningen onder de diverse afdelingen binnen het bedrijf zijn verdeeld. We zorgen er namelijk eerst voor dat de onderdelen worden uitgesplitst in zaagwerk, boor- / ponswerk en het lassen. De tekeningen worden op basis hiervan verdeeld.

Als onderdeel van de werkvoorbereiding bepalen we wat er allemaal aan materiaal besteld moet worden, zodat we het project zonder problemen kunnen gaan produceren. Denk hierbij aan al het voorkomende staal en verdere aanlas onderdelen. Ook bepalen wij in deze fase wat wij als snijwerk gaan uitbesteden en daar horen dan dus ook de juiste bestanden bij, aangezien onze leveranciers dit weer aan willen sturen op de benodigde machines.

Tijdens een project ben ik als werkvoorbereider (wvb) het eerste aanspreekpunt vanuit de fabriek om eventuele onduidelijkheden en problemen op te lossen. Denk hierbij aan ontbrekende maten of dat er in de tekeningen onduidelijkheden zijn ontstaan.

Als werkvoorbereider begeleid ik ook regelmatig projecten, omdat er controle en nazorg op het geproduceerde werk moet zijn. Nadat een werk in de fabriek gereed is gemeld volgt het begeleiden naar eventuele conserveringsbedrijven, zodat wij de spullen in de juiste behandeling op het werk af kunnen geven. Bij grotere projecten hebben we hier dan diverse prijsaanvragen voor opgevraagd zodat we ook kunnen zien waar we voor welk bedrag geholpen kunnen worden.

Zodra het nabehandelingstraject is begonnen zal van deze onderdelen een montage map gemaakt moeten worden met de daarbij behorende inkopen (glas, hout, bevestigingsmiddelen). Als alles klaar is nemen we de spullen in ontvangst en worden deze in het magazijn opgeslagen, totdat het in zijn geheel naar de bouw wordt gebracht.

Welk project blijft je altijd bij?

Natuurlijk ben ik op alle projecten even trots, maar als ik één project specifiek moet benoemen dan is dat op dit moment het Stationspostgebouw (SPG) in Den Haag. Voor dit project hebben we namelijk heel veel diversiteit aan onderdelen gemaakt en gemonteerd. We hebben trapconstructies in de werkplaats gemaakt die dan op het werk van buitenaf door de gevel naar binnen gehesen moesten worden. Daar kwam de benodigde nauwkeurigheid bij kijken!

Nadat de trappen in het gebouw hingen zijn we begonnen aan ruim 800 meter aan glashekken om de diverse videranden heen. Dat was een enorme logistieke klus waar we samen met de projectleider een heel systeem in hebben bedacht.

Door de complexiteit van alle gemaakte en gemonteerde onderdelen is dit voor mij toch wel een erg interessant project geworden. Er waren in dit project relatief weinig onoverkomelijkheden waardoor ook het foutgehalte dusdanig laag was en we dus allemaal kunnen zeggen dat dit naar behoren heeft gelopen.

Om toch nog een paar andere projecten te noemen waar ik met veel plezier aan heb gewerkt: Unilever, Conrad en Circuit Zandvoort.

Jouw verhaal binnenkort hier?

Check onze vacatures en wordt onze nieuwe collega!